Kijk de UvA

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Hersenen op sterk water

Het bange brein

Neurowetenschapper Guido van Wingen en klinisch psycholoog Paul Emmelkamp geven uitleg op Radio 5 over het bange brein. Wanneer ontaardt een gezonde angst in een angststoornis? Wat kun je doen om je angsten te overwinnen?

dhr. prof.dr. A.J. Kox

Hoe leefde Einstein? 

Anne Kox is emeritus hoogleraar Geschiedenis van de natuurkunde. Hij vertelt bij ‘De Kennis van Nu’ over het werk en leven van Albert Einstein en van de Nederlandse natuurkundigen Hendrik Lorentz en Pieter Zeeman.

Isabel Kampmann

Omgaan met angst

In de serie 'Doe even normaal' aandacht voor mensen met extreme angstverschijnselen. Klinisch psycholoog Isabel Kampmann vertelt hoe virtual reality kan helpen bij de behandeling van sociale angststoornissen en laat zien hoe de testomgeving werkt.

Sebastiaan de Vet

Toeristisch gebied IJsland ontruimd om vulkaan

IJsland heeft een toeristisch gebied ten noorden van de vulkaan Bárðarbunga, die op uitbarsten staat, geëvacueerd. Aardwetenschapper Sebastiaan de Vet legt bij BNR Nieuwsradio uit welke grote gevolgen een uitbarsting kan hebben.

dhr. prof. dr. Rick van Rijn, bijzonder hoogleraar AMC, Forensische Radiologie

Kindermishandeling sneller op te sporen

Kinderradioloog Rick van Rijn vertelt bij ‘Radio Een Vandaag’ dat kindermishandeling veel vaker kan worden gedetecteerd dan nu het geval is.

I. Zaal

Faillissement van kinderdagverblijf Estro

Rechtsgeleerde Ilse Zaal vertelt bij ‘EenVandaag’ dat de truc van het flitsfaillissement van kinderdagverblijf Estro mogelijk in strijd is met het Europees recht.

Bram Belloni

Orde in de chaos: Saoedi-Arabië

In ‘EenVandaag’ aandacht voor de verschillende landen die betrokken zijn bij de chaos in het Midden-Oosten. Paul Aarts geeft zijn visie op Saoedi-Arabië. 

Lowlands bij avondschemering

Wetenschap op Lowlands

UvA-onderzoekers Ewald Engelen, Frank Linde en Wouter Vansteelant waren te gast bij Lowlands. Ze gaven college tijdens Lowlands University over respectievelijk mondiale ongelijkheid, het Higgsdeeltje en het gedrag van vogels.

Tomatenplanten en hongerige rupsen

TEDxAmsterdam kwam langs op het Science Park voor een college van plantenfysioloog Michel Haring. Hij vertelt hoe tomatenplanten zich kunnen beschermen tegen hongerige rupsen en spinmijten door met geur juist andere beestjes aan te trekken.

Erella Grassiani

De oorlog in Gaza

Antropoloog Erella Grassiani zit aan tafel bij ‘Bureau Buitenland’ en zoekt een verklaring voor de manier waarop volkeren elkaar demoniseren in de Gazastrook.

dhr. prof.dr. F.P.I.M. (Frank) van Vree

Een tastbare herinnering na ramp MH17

Nabestaanden en betrokkenen zoeken naar manieren om de slachtoffers van MH17 te herdenken. Historicus Frank van Vree praat bij ‘EenVandaag’ over de manier waarop Nederland herdenkt en over het belang van monumenten.

HG

Autist sociaal vaardiger dankzij games

Computerspellen lijken mensen met autisme te kunnen helpen om bepaalde vaardigheden, zoals samenwerken, aan te leren. Neuropsycholoog Hilde Geurts legt op Radio 1 uit hoe ver de wetenschap staat op dit gebied.

Foto Sweder van Wijnbergen

Portugese bank Espírito Santo in nood

Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie, reageert bij 'RTL Z Nieuws' op de problemen bij de Portugese bank Espírito Santo.

Erik Verlinde, Theoretical Physics

Wie was Isaac Newton?

Natuurkundige Erik Verlinde vertelt bij ‘De Kennis van nu’ over Isaac Newton. Zijn naam is vereeuwigd in zijn wetten en de eenheid van kracht, maar wie was Newton eigenlijk?

Vlag Nederland

Nederland, gevormd door conflict en strijd

Onbedoeld bij een groot internationaal conflict betrokken raken. Het overkwam Nederland door de vliegramp met MH17. Geschiedkundige Piet de Rooy vertelt bij Radio 1 dat conflicten, strijd en toevalligheden onderdeel zijn van onze geschiedenis.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

10 september 2014