Kijk de UvA augustus 2015

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

John Ashley Burgoyne

Summer of Science

In een stuk van The New York Times over de wetenschap wordt het onderzoek van Ashley Burgundy over muziek als hulpmiddel voor dementie. 

Damiaan Denys

De laatste zomergast, Damiaan Denys

Hekkensluiter van dit seizoen van Zomergasten is Damiaan Denys, hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam en afdelingshoofd psychiatrie van het Academisch Medisch Centrum (AMC). Hij richt zich voornamelijk op angst en dwangstoornissen.

Jef Huisman

Biodiversiteit

Jef Huisman in de Volkskrant over effecten klimaatsverandering op mariene biodiversiteit. 

Jasper de Goeij

Zoeken naar spons

Jasper de Goeij vertelt bij BNR nieuwsradio over het belang van onderzoek naar sponsen.

dhr. prof. dr. M. P. (Maarten Pieter) Schinkel, FEB

Banken zien marge op hypotheken slinken

Sinds de financiële crisis schort het ernstig aan concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt. Maarten Pieter Schinkel volgt samen met Mark Dijkstra maandelijks de extra winstmarges op hypotheken die banken maken bovenop de normale marges van voor de crisis. Dit bespreekt Schinkel bij BNR nieuwsradio. 

H.J.M. van Baar

Eurobureau: Duitse Wilkommenskultur onder druk

Van oudsher kent Duitsland een open houding ten aanzien van migranten en vluchtelingen. Om de vergrijzing en bevolkingskrimp tegen te gaan zijn ze eigenlijk hard nodig, maar de weerstand neemt nu hard toe. In Eurobureau van NPO1 wordt gesproken over het wankelen van de Duitse  Wilkommenskultur met onder andere Huub van Baar.

Hoogleraar Hein de Haas

Wie zijn de vluchtelingen die naar Europa komen?

Hoe groot is het vluchtelingenprobleem? Wie zijn de mensen die naar Europa komen? En zijn migranten tegen te houden door grenscontroles of een muur? Daarover debatteren Hein de Haas, hoogleraar migratie sociologie en Malik Azmani, VVD-Kamerlid en woordvoerder migratie tijdens Nieuwsuur. 

t.b.v. Profiel J.W. Faber, Studenten Services

Internationale Studentenbalie op Schiphol

Voor internationale studenten openen de UvA en de HvA een speciale Studentenbalie op Schiphol. In Ritme van de Stad vertelt Jasper Faber van de UvA over het hoe en waarom.

Dr. Katja Peijnenburg aan boord van de RSS James Cook voor een wetenschappelijke expeditie najaar 2012

Zeevonk: lichtende zee

Aan het begin van de week noemde Rijkswaterstaat de zeevonk nog "een plaagalg voor de kust". Maar het is geen echte alg en ook geen plaag. Katja Peijnenburg spreekt bij Vroege Vogels over de zeevonk. 

Jef Huisman

Huisman over de Zeevonk

Jef huisman bespreekt de zeevonk bij de Nederlandse kust in het NOS journaal van drie augustus. 

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

9 september 2015