Kijk de UvA mei 2017

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

R. van Alebeek

Immuniteit Turkse lijfwachten

Het bezoek van de Turkse president Erdogan aan de Amerikaanse president Trump in Washington ontaardde in een rel over Erdogans lijfwachten. Zij sloegen hardhandig in op anti-regeringsbetogers die zich voor de Turkse ambassade hadden verzameld. In de VS gaan stemmen op om de lijfwachten 'verantwoordelijk te houden' voor hun gedrag, maar is dit gezien hun immuniteit wel mogelijk? De Volkskrant vroeg het aan Rosanne van Alebeek, diplomatiek rechtenexpert aan de Universiteit van Amsterdam.

Brian Burgoon

Dagelijks met terroristen om tafel

UvA-alumnus Fleur Ravensbergen bemiddelt in de lastigste en hardnekkigste conflicten ter wereld. De politicologe maakt deel uit van de Dialogue Advisory Group. De Volkskrant sprak uitgebreid met Ravensbergen. Brian Burgoon, UvA-hoogleraar politieke economie, komt ook aan het woord: . 'Ze heeft een hele lieve manier van doen. Letterlijk ontwapenend', aldus Burgoon, die veel met haar samengewerkt heeft. 'Tegelijkertijd is ze heel scherp.

Ellen Laan

Seksuologe Laan bij College Tour

Eind vorig jaar werd Ellen Laan benoemd tot hoogleraar aan het AMC. In januari verscheen het boek Seks! dat ze samen met collega-seksuoloog Rik van Lunsen schreef. Laan mocht aanschuiven voor kritische vragen van studenten bij College Tour.

Prof. dr. Robbert Dijkgraaf

Bedieningspanelen van het leven

In The mind of the Universe laat UvA-hoogleraar Robbert Dijkgraaf zien welke karaktereigenschappen de mens hebben gebracht tot een unieke prestatie: het bouwen van een wereldwijd netwerk van kennis. In deze eerste aflevering: wat wordt er mogelijk nu we plaatsnemen achter de bedieningspanelen van het leven zelf?

Tom van der Meer

Kamerbreed over Fortuyn

Tom van der Meer (UvA-hoogleraar Politicologie) zijn zaterdag te gast in Kamerbreed op NPO Radio 1. Op de dag dat het precies vijftien jaar geleden is dat Pim Fortuyn werd vermoord schetst hij, samen met Ronald van Raak en Joost Eerdmans, zijn politieke erfenis bij NPO Radio 1's Kamerbreed.

Karen Maex,Karen Maex AUC,Amsterdam University College

Rector over flexstuderen

Na flexwerken kan je nu ook flexstuderen. De Universiteit van Amsterdam start volgend jaar met een proef waarbij je per studievak betaalt. Karen Maex, rector magnificus aan de Universiteit van Amsterdam is te gast bij BNR Nieuwsradio om erover te praten.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

2 juni 2017